Enkeloefeningen

25 februari 2015

Enkel oefeningen. Stabilisatie en mobilisatie voor beginners

 

De enkel is misschien wel een van de belangrijkste gewrichten van het lichaam op vlak van stabiliteit en mobiliteit. Je ligamenten geven veel stabiliteit aan het gewricht en zorgen er ook voor dat je botten perfect aansluiten op elkaar. Spieren zijn verbonden aan het bot door pezen en zorgen voor beweging. Er is een goed evenwicht nodig tussen mobiliteit en stabiliteit om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren.

 

Waarom is het belangrijk om je enkel sterk te houden?

Wanneer je loopt of springt komt er op de enkel en omliggende spieren veel druk terecht. Als de enkel sterk genoeg is, kan je grotere krachten weerstaan zonder een blessure op te lopen, maar indien dit niet het geval is moet de enkel versterkt worden. Dit zal je helpen bij het voorkomen van chronische aandoeningen zoals een achillespees -en scheenbeenvliesontstekingen

 

 

Het belang van proprioceptie

Dankzij proprioceptie is het lichaam in staat om zijn plaats in de ruimte te kennen. Terwijl je beweegt communiceren spieren, banden, fascia...met je zenuwstelsel om je enkels in de ideale positie te plaatsen. Denk een beetje aan het 'slimme' ophangingsysteem in auto . Danzij proprioceptie kan je ook je sportprestaties verhogen, net omdat je wendbaarder bent. Dit is vooral het geval in veel balsporten zoals basketbal, volleybal en voetbal, maar natuurlijk is een betere wendbaarheid waardevol in alle sporten.

 

Aan de slag!

Hieronder is een selectie van de beste enkeloefeningen die jij ook thuis kan doen. Van de statische stretches doe je er 3x20" per kant, van de actieve oefeningen 60" per oefening. Probeer om elke dag 15' een selectie van deze oefeningen uit te voeren voor spectaculaire resultaten!

 

Ankle exercises

Over the author

Max Icardi heeft geneeskunde in Turijn (ITA) gestudeerd voor dat hij zijn master in Sports Medicine aan de University of Glasgow in 2002 behaalde. Sindsien is hij altijd actief geweest in de individuele training van amateurs tot topsporters. Hij woont in België sinds 2004 en is de oprichter van het Functional Training Network (een kwaliteitslabel voor personal trainers), auteur van het Postgraduaat cursus ‘Functional Trainer’ aan de Hogeschool Brussel en Torhout en gerespecteerd internationale spreker.

Copyright © Max Icardi 2014